'Clownseczeem'

Huidproblemen als periorale dermatitis en seborroïsch eczeem zie ik veel in de dagelijkse praktijk. Het is erg vervelend als je er last van hebt. De huid is gevoelig, rood, kan jeuken en voelt schraal aan.

Periorale dermatitis, ook wel clownseczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. Met name rond de mond, maar soms ook bij de ogen zijn rode plekjes, puistjes / bultjes zichtbaar. Soms voelt de huid branderig aan. Het gebruik van cosmetica kan een trigger zijn waardoor het huidbeeld ontstaat of erger wordt. Maar ook het gebruik van corticosteroïden (hormooncrèmes) kan een grote boosdoener zijn. Orale antibiotica is over het algemeen de eerste keus voor de behandeling van periorale dermatitis, daarnaast kan metronidazol crème gebruikt worden. Periorale dermatitis wordt soms nog wel eens verward met rosacea.

Seborroïsch eczeem Deze vorm van eczeem komt veel voor en lijkt een beetje op perifrase dermatitis. Komt wat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en is met name zichtbaar bij de neuslippenlijn en wenkbrauwen.

Annelijn van Ierland
huidtherapeut en wetenschappelijk onderzoeker