Zwangerschap

Naast ongemakken als misselijkheid en moeheid, wordt je huid ook anders tijdens zwangerschap. Als je geluk hebt gaat je huid er juist beter uitzien en krijg je een stralende huid. Maar helaas kan je ook last krijgen van een onrustige huid. Daarnaast kunnen er oppervlakkige vaatjes (couperose)  ontstaan. Deze vaatjes gaan vaak niet van zelf weg.

Pigmentvlekken Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het is pigmentatie die met name zichtbaar is op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Extra belangrijk is je huid goed beschermen tegen UV straling met een crème met SPF, ook in de winterperiode want door UV kan de pigmentatie meer zichtbaar worden.

Onrustige huid Door een verhoogde talgproductie kan de huid sneller verstoppen en kunnen er puistjes ontstaan. Een oppervlakkige peeling kan je niet laten doen als je zwanger bent en ook vitamine A crème mag je niet gebruiken. Met goede milde huidverzorgingsproducten en een exfoliant met salicylzuur kun je toch wat doen om je huid wat rustiger te krijgen. Als je erg veel last hebt van actieve acne kan je het beste naar je huisarts gaan, een antibioticacrème is eventueel een mogelijkheid. Striae Door het oprekken van de huid kan je last krijgen van striae. Voorkomen kan je het niet maar je kan de kans op striae wel iets verkleinen. Belangrijk is je huid goed te hydrateren en soepel te houden met een crème of bodymilk zonder parfum / alcohol denat.

Annelijn van Ierland 
huidtherapeut en wetenschappelijk onderzoeker