Melasma

Heb je last van pigmentvlekken in het gezicht die in de lente en zomer meer zichtbaar worden? Dan heb je mogelijk last van melasma, een vervelend pigmentprobleem.

Melasma is een veel voorkomend huidprobleem. Het veroorzaakt bruin tot grijs-bruine vlekken op het gezicht. De meeste mensen krijgen deze pigmentvlekken op hun wangen, het voorhoofd, kin en bovenlip. Het kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen, met name de delen die veel zon krijgen, zoals de onderarmen. Vrouwen hebben veel meer kans dan mannen om melasma te krijgen. Slechts 10% van de mensen die melasma krijgen zijn mannen.
Daarnaast hebben mensen met huidtype IV - VI een wat hogere kans om melasma te krijgen, omdat ze meer actieve pigmentcellen hebben.

Juist in de lente en zomerperiode, wanneer de zon meer schijnt en de UV straling sterker wordt, begint de pigmentatie meer zichtbaar te worden. De melanocyten in de huid die teveel pigment (melanine) produceren zorgen voor hyperpigmentatie.
Ook hormonen lijken melasma te activeren. Het ontstaat vaak voor of tijdens de zwangerschap.
Maar wat nu precies de oorzaken zijn van melasma is volgens de American Acadamy of Dermatology nog niet geheel duidelijk.

Melasma triggers
Ultraviolet (UV) licht van de zon of zonnebank stimuleert de melanocyten. In feite kan slechts een kleine hoeveelheid van de blootstelling aan de zon er al voor zorgen dat melasma (opnieuw) ontstaat. Blootstelling aan de zon is dan ook de belangrijkste waarom veel mensen last hebben van melasma en het ook weer terug krijgen.
Verandering in de hormonhuishouding heeft ook invloed, naast zwangerschap ook de anticonceptiepil en hormoonvervangende geneesmiddel kunnen leiden tot melasma. Daarnaast kunnen huidverzorgingsproducten die de huid irriteren melasma verergeren.

Behandeling
Melasma kan vanzelf vervagen met de tijd. Dit gebeurt vaak wanneer een trigger die invloed heeft op melasma verdwijnt, zoals een zwangerschap of gebruik van de pil. Sommige vrouwen hebben echter jaren- of soms zelfs levenslang melasma. Als de melasma niet vanzelf minder wordt zijn er een aantal behandelingen beschikbaar.

De belangrijkste behandeling voor melasma is bescherming van de huid tegen zon. Dagelijks smeren met een hoge SPF zonnebrandcrème en deze regelmatig (elke twee uur) opnieuw aanbrengen. Ook het dragen van een zonnehoed is belangrijk als je last hebt van melasma.
Hydrochinon crème is een geneesmiddel dat wordt toegepast op de huid en heeft een blekende werking die berust op de remming van de melanine-synthese in de melanocyt (pigmentcel). Zelden treedt een volledige vermindering van de hyperpigmentatie op. Meestal wordt na 1 tot 4 maanden een effect bereikt.
Naast hydrochinon kan de dermatoloog een tweede geneesmiddel voorschrijven. Dit geneesmiddel kan tretinoïne of een corticosteroïde zijn. Soms worden de drie geneesmiddelen (hydrochinon, tretinoïne, en een corticosteroïde) in 1 crème verwerkt. Dit wordt een triple crème genoemd.
De dermatoloog kan ook nog azelaïnezuur of kojiczuur voorschrijven om het beeld van melasma verder te verlichten.
Naast deze crèmes kan ook een milde oppervlakkige chemische peeling vermindering van melasma bevorderen.

Het Nederlands instituut voor pigmentstoornissen (SNIP) is gespecialiseerd in de behandeling van pigmentstoornissen zoals melasma.